Els vins que no són de D.O., què són?
Són vi, com
la resta, però amb menys burocràcia
La qualificació de
Denominació d’Origen (D.O.) només afecta a certs vins de zones
concretes, la resta de vins continuen sent vins, millors o pitjors
que els de D.O., però controlats per òrgans diferents.
Així doncs, a Espanya
podem trobar: “vins de taula”, controlats pel Ministerio de
Agricultura Pesca i Alimentación; “vins de la terra”, regulats
per la Conselleria d’Agricultura escaient; vins d’ “indicació
geogràfica”, també controlats per la Conselleria d’Agricultura;
vins de D.O., controlats pel propi consell regulador; vins de D.O.Q.,
D.O.’s que han guanyat premis internacionals els últims 10 anys; i
“vins de finca”, finques d’una DO amb característiques
particulars. Sense considerar la menció “vinos de España” pels
vins destinats a l’exportació.
Què
són les Denominacions d’Origen (DO)?
Una
garantia en l’origen i l’elaboració del vi
L’origen de les
Denominacions d’Origen es troba a França i a les seves AOC
(Appellation d'Origine Contrôlée). La primera es va crear prop de
la Borgonya el 1924 i tenia l’objectiu de regular els vins produïts
en aquella zona. Ràpidament van proliferar per tot França – on ja
existien els “Château”, similars als actuals “vins de finca”
– i no van tardar gaire a arribar a la resta de països que, amb
més o menys gràcia, van emmirallar-se en aquest model.
A Espanya, ara podem
trobar més de 60 DO, dues de les quals són DOQ – DOQ Priorat i
DOC Rioja –, i dues més tenen característiques especials, ja que
el seu territori es solapa amb altres DO – DO Catalunya, que
engloba pràcticament tot Catalunya; i DO Cava, que engloba els
municipis on se’n elabora.
A Espanya, quan parlem
de les DO parlem en realitat de 2 organismes. Un és la DO pròpiament
dita, i l’altre el seu Consell Regulador (CR). La principal funció
de la DO és promocionar la zona i la qualitat dels seus productes,
convocant actes públics i fent la millor difusió possible. Les
funcions del CR són menys visibles però d’alta importància,
tracta de garantir l'origen geogràfic i la qualitat dels seus
productes, amb la finalitat de donar als consumidors la confiança
que aporta una DO.
Com
que la qualitat del vi és quelcom subjectiu, els Consells Reguladors
– organismes independents de les DO que poden, entre altres coses,
incloure o excloure partides de vins de la menció de DO –
determinen i vetllen perquè l’elaboració es faci a partir de
varietats permeses, amb pràctiques vitícoles, enològiques i
d'envelliment adequades, prèviament establertes i aprovades pels
organismes competents*. Els CR tenen un Comitè de Tast que
estableix uns mínims de qualitats sensorials. Segons aquests
paràmetres, el CR decideix si un vi mereix ser garantit sota el nom
de la DO.
La independència dels
CR és clau perquè es puguin aplicar amb rigidesa les normes de la
DO, i poder-ne garantir la seva qualitat, alhora, la DO es pot
dedicar plenament a la promoció i creixement de la zona.
En funció de les
voluntats de cada DO, podrem trobar vins d’un perfil molt ajustat,
o de tipus molts variats; per això, que un vi estigui a una DO o una
altra; o fins i tot que no estigui acollit per cap DO, només depèn
de criteris tècnics, però no vol dir que hagi d’agradar més, ja
que això només depèn dels gustos personals de cadascú.
* En
el cas de DO’s catalanes, els organismes són la Conselleria
d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, el
Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació de l’Estat Espanyol
i del Departament d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la
Comissió Europea.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada