dilluns, 13 d’agost del 2012

Les victimes de l'incendi de l'Alt Empordà rebran atenció psicològica.

Les víctimes del gran incendi de l'Alt Empordà rebran atenció psicològica

És la primera vegada que s'impulsa un programa d'aquestes característiques a l'Estat espanyol
CÀMPING ARRASAT 
 A Capmany han viscut dies de corredisses. El càmping situat al municipi va quedar diumenge totalment calcinat. El càmping de Capmany va quedar totalment calcinat. RAYMON ROIG / AFP
La Unitat de Trauma, Crisis i Conflictes de Barcelona (UTCCB) oferirà des d'aquest divendres i fins dilluns vinent atenció psicològica als ciutadans afectats pel gran incendi de l'Alt Empordà. Aquest programa és pioner a l'Estat i inclou reunions amb els regidors i alcaldes de les poblacions afectades, amb els membres dels CAP d'aquestes localitats i amb els veïns de Biure, Boadella, Llers, Agullana i Campmany. Tres tècnics d'aquesta unitat treballaran amb ells aportant consells sobre com superar situacions traumàtiques i permetrà, a llarg termini, evitar seqüeles i problemes psicològics. Aquest projecte segueix el model que es va realitzar amb les víctimes de la tragèdia d'Utoya, a Noruega. Aquesta unitat conjuntament amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà han impulsat un programa d'atenció i seguiment psicològic de la població afectada pels incendis de l'Empordà que es portarà a terme des d'aquest divendres i fins dilluns vinent. En concret, el programa comença aquest mateix divendres amb cinc xerrades amb els veïns de Biure, Boadella, Llers, Agullana i Capmany que estiguin interessats en aquesta iniciativa.
A més, també es realitzaran xerrades i reunions amb els membres dels CAP de les poblacions afectades i sessions amb els regidors i alcaldes dels municipis cremats. "Més enllà dels danys materials a causa del foc, ens interessa molt com es troben les persones, el seu estat psicològic després d'aquests fets", ha explicat la directora de la UTCCB, Ingeborg Porcar.

Segons Porcar, s'ha demostrat científicament que les persones que viuen situacions traumàtiques com aquestes poden superar i millorar els seus traumes o problemes psicològics si se'ls acompanya durant aquest procés de recuperació i reben atenció personalitzada després dels fets. "Els estudis han demostrat que amb aquests projectes d'atenció es pot arribar a reduir substancialment el tant per cent de persones que pateixen problemes psicològics després de viure tragèdies", ha detallat.

Reunions amb els membres del CAP, alcaldes i veïns dels municipis afectats

Tres tècnics de la Unitat de Trauma, Crisis i Conflictes de Barcelona (UTCCB) realitzaran reunions tant amb els veïns interessats i voluntaris de Biure, Boadella, Llers, Agullana i Capmany, com amb els membres del CAP dels municipis afectats pel foc i amb els regidors i alcaldes de les localitats empordaneses cremades. "És important fer les xerrades amb els membres del cos mèdic perquè es puguin fixar amb els símptomes o els signes que mostren un problema psicològic", ha assegurat Porcar.

A més, la directora del UTCCB ha subratllat que els regidors i alcaldes dels municipis afectats pel foc han patit una "doble càrrega" durant aquests dies. "No són persones que estiguin preparades psicològicament per suportar la pressió de l'incendi, la vessant política i, a més, en molts casos són persones que també estan afectades directament pel foc", ha destacat Porcar.

La directora ha explicat que el programa té com objectiu facilitar la recuperació psicològica de les persones afectades, oferir consells i mecanismes per evitar l'aparició de trastorns per estrès posttraumàtic i detectar aquelles persones que tenen un alt risc de no recuperar-se de forma espontània per així derivar-los ràpidament a una altre centre on puguin rebre atenció especialitzada. "Durant les reunions farem omplir un qüestionari que permet detectar aquelles persones que tindran problemes a l'hora de millorar el seu estat psicològic", ha comentat Porcar. Segons la directora, el termini de recuperació es troba entre dos o tres mesos, un cop superat aquest temps, si la persona no es troba millor és important que torni a realitzar una altre consulta.

Els símptomes: estat d'alerta extrema o revisió de les experiències viscudes

Segons la directora de la UTCCB els principals símptomes que es pateixen després de viure una situació traumàtica són un excés d'alerta - un estat 'd'hiperalerta- i una revisió contant de les experiències i vivències que es van viure durant aquells moments. "Són com una mena de 'flashbacks' que sorprenen a les persones i que fan experimentar de nou el que va succeir", ha comentat.

A més, les víctimes acostumen a voler evitar parlar, pensar o comentar qualsevol cosa que tingui referència amb aquest tema. Per aquest motiu, un dels elements que impulsa la unitat d'atenció psicològica en els seus projectes i iniciatives és la comunicació entre els membres de la família, "ventilar les emocions", parlar amb moderació sobre el que va succeir i potenciar el sentit de l'humor. Pel que fa a les persones més dèbils, com els infants, han explicat que la seva simptomatologia no és molt diferent a la que presenten les persones adultes. "La majoria dels nens tenen reaccions modulables i s'assemblen a les que presenten els seus pares", ha explicat la directora.

Des de l'UTCCB destaquen que és clau evitar els factors de risc que poden fer recaure o empitjorar l'estat de salut mental de les víctimes del foc. "S'ha d'evitar parlar massa sobre el que ha passat, no s'ha de fugir de tot allò que ens recordi l'incendi com tampoc és bo trencar amb les relacions d'amistat que tenim", ha alertat Porcar. Tots aquests consells són alguns dels aspectes que explicaran a les víctimes d'aquest gran incendi de l'Alt Empordà.

Aquest projecte d'intervenció psicològica preventiva després d'una és pioner arreu de l'Estat espanyol i s'ha basat amb altres protocols o metodologies aplicades en altres països com Noruega, amb la tragèdia d'Utoya, Itàlia o Turquia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada